FORGOT YOUR DETAILS?

Fizikalna terapija

U sklopu poliklinike Atina nudimo fizikalnu terapiju.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je posebna medicinska disciplina, deo fizikalne medicine, koja se zasniva na primeni različitih oblika fizičke energije u svrhu lečenja, osposobljavanja i medicinske rehabilitacije obolelih i povređenih osoba, metafilakse ili sprečavanja pogoršanja i recidiva oboljenja.

Ciljevi fizikalne terapije:

poboljšanje funkcije pojedinih organa i organskih sistema

sprečavanje nastanka onesposobljenosti kao posledice oboljenja ili povreda

smanjenje fizičke nesposobnosti

pomoć u uspostavljanju optimalnog funkcionalnog i radnog kapaciteta

Zadaci fizikalne terapije:

smanjenje ili otklanjanje bola

poboljšanje lokalne cirkulacije i metabolizma

smanjenje otoka

antizapaljensko delovanje

poboljšanje trofike, reparacije i regeneracije tkiva

povećanje elastičnosti mekih tkiva

regeneracija oštećenih nerava

sprečavanje stvaranja ožiljaka

sprečavanje i eleminisanje kontraktura i mišićnog spazma (grča)

motorna reedukacija (ponovno učenje) posle oduzetosti i dužeg inaktiviteta – motorno učenje

povećanje oslabljene mišićne snage i poboljšanje koordinacije pokreta

uspostavljanje automatizacije i stereotipa pokreta

Vrste terapija:

ELEKTROTERAPIJA

Elektroterapija podrazumeva primenu električne energije u cilju lečenja.
Elektroterapija izaziva dilataciju (širenje) krvnih sudova i pojačava cirkulaciju krvi i limfe, pri čemu se povećava trofika (ishrana) tkiva i pospešuje reapsorpcija, te dolazi do smanjenja otoka. Na taj način smanjuje se zapaljenski proces  i pomaže da se odstrane faktori koji dovode do bola. Elektroterapija na bol deluje analgetski, što znači da veoma dobro smanjuje bolnost, draženjem receptora u koži i oslobađanjem endogenih opoida, kao i poboljšanjem cirkulacije krvi i limfe. Pospešuje regeneraciju perifernih živaca i osteogenezu (zarastanje) kod preloma kostiju.

Dijadinamične struje (DDS) se sastoje iz serije različito modulisanih impulsa po učestalosti, intenzitetu, obliku i amplitudi. Ove modulacije se kombinuju sa galvanskom strujom niskog intenziteta. Nazivaju se i Bernard-ove, jer ih je francuski stomatolog Bernard uveo u terapijsku primenu 1960. godine.

Terapijsko dejstvo:

analgetsko (protiv bola)

simpatikolitičko (vazodilatacija, širenje krvnih sudova)

spazmolitičko (smanjenje spazma mišića, redukcija bola, poboljšanje cirkulacije, resorpcija ekstravazata)

stimulacija inaktivitetno hipotrofične muskulature

Interferentne struje (IFS) su niskofrekventne naizmenične struje dobijene unutar tkiva interferencijom dve srednjefrekventne struje. Otkrio ih je austrijski naučnik Nemec, te se po njemu nazivaju Nemecove struje. Prednost ovih struja je što ostvaruju terapijski efekat u dubini tkiva. Metal nije kontraindikacija za primenu ovih struja! To je veoma bitno kod terapije preloma kostiju ili drugih ortopedskih intervencija kada postoji u delu tela koji se tretira metalni osteosintetski materijal. Za primenu se mogu koristiti vakuum elektrode i pločaste elektrode.

Terapijska dejstva:

pobojšanje trofike (ishrane) i snabdevanja tkiva kiseonikom širenjem krvnih sudova i brzim uklanjanjem štetnih produkata metabolizma

smanjenje ili otklanjanje bola

nadražajno dejstvo na mišiće

poboljšanje i ubrzanje zarastanja kostiju nakon preloma (stvaranje kalusa)

stimulacija regeneracije perifernih nerava

TENS (transkutana električna nervna stimulacija) je neinvazivna metoda za lečenje različitih vrsta bolova. Zasniva se na činjenici da informacija o bolu do mozga stiže sporije, nego informacija o dodiru. Stimulišući čulo dodira ponavljanim, bezbolnim i bezbednim električnim impulsima, TENS suštinski “bombarduje” mozak informacijama o dodiru, toliko da on više ne može adekvatno da primi i obradi informaciju o bolu. Zato pacijenti sa različitim bolnim stanjima mogu da osete znatno olakšanje u toku tretmana TENS-om. Zapravo pričamo o zatvaranju vrata za bol. Primenom TENS-a, bolni impuls se „guši“ u kičmenoj moždini, pošto je sporiji. Osim toga, efekat TENS-a u lečenju bola ogleda se i u stimulaciji lučenja endorfina i enkefalina, prirodnih analgetika, kao i u direktnom “opuštanju” nadraženih nerava.

 

MAGNETOTERAPIJA

Magnetoterapija je primena elektromagnetnog polja u cilju lečenja. Električne i magnetne pojave su međusobno povezane.
Magnetno polje deluje na nivou ćelije (na njene fizičke osobine, na biološke i hemijske procese u ćeliji ) tako da bez utroška energetskih potencijala ćelije dolazi do bolje razmene hranljivih materija i kiseonika. Na taj način se postižu mnogobrojna terapijska dejstva:

smanjenje i otklanjanje upale

smanjenje i otklanjanje otoka

smanjenje i otklanjanje bola

poboljšanje oksigenacije tkiva

poboljšanje metabolizma

bolja cirkulacija krvi i limfe

smanjenje viskoznosti i koagulabilnosti krvi

stimulacija regeneracije tkiva

stimulacija obnove koštanog tkiva

smanjenje tonusa mišića

jačanje otpornosti organizma

Magnetoterapiju karakteriše atermija i po tome se ona razlikuje od većine drugih fizikalnih terapija, te omogućava primenu magnetnog polja u lečenju onih oboljenja kod kojih je toplota kontraindikovana. Moguća je primena kod gipsane imobilizacije i postojanja metala u telu.

LASEROTERAPIJA

Laseroterapija je primena stimulisane svetlosti u cilju lečenja. Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation – LASER, označava pojačanje svetlosti putem stimulisane emisije zračenja, dakle princip rada je na osnovu svojstva svetla i elektromagnetnog zračenja. Laser je izvor monohromatske, koherentne, intenzivne i strogo usmerene svetlosti koja se dobija stimulisanom emisijom iz atoma određenog medija pobuđenog na poseban način.
Laser ima biostimulativne efekte, dovodi do stimulacije određenih funkcija tkiva i na taj način i do terapijskih učinaka.

Terapijski efekti:

analgetski efekat (smanjenje ili eliminacija bola)

antiinflamatorni efekat (antizapaljenski)

antiedematozni efekat (smanjenje ili eleminacija otoka)

biostimulativni efekat, brže zarastanje rana

 

 

TERAPIJA ULTRAZVUKOM

Terapija ultrazvukom je primena ultrazvučnih talasa u cilju lečenja.
To su zvučni talasi koji se dobijaju mehaničkim treperenjem čestica elastičnog materijala čija je frekevncija veća 16 kHz (veća od gornje granice koje uho prima kao zvuk). Prostiru u obliku longitudinalnih talasa izazivajući periode dilatacije i kompresije (razređenja i pritiska).
Dobijanje ultrazvuka omogućeno je korišćenjem visokofrekventnih elektromagnetnih oscilacija i inverznog piezoelektričnog efekta. Na taj način električna energija prelazi u mehaničku odnosno zvučnu energiju. Terapija ultrazvukom je vid mehanoterapije u fizikalnoj terapiji.

U terapijske svrhe koristi se:

kontinuirani ultrazvuk

impulsni ultrazvuk

sonoforeza koja predstavlja unošenje leka putem ultrazvuka, tako da se kombinuje dejstvo leka i samog ultrazvuka

Primarna fizička delovanja ultrazvuka na organizam se dele na: mehaničko, termičko, fizičko-hemijsko i neurorefleksno delovanje.
Terapijski efekti ultrazvuka predstavljaju sekundarno fiziološko delovanje ultrazvuka i potiču od primarnih fizičkih dejstava ultrazvuka na organizam.

Terapijski efekti ultrazvuka su:

analgetski (protiv bola)

antiinflamatorni (protiv upala)

spazmolitički (smanjenje spazma/grča mišića)

simpatikolitički

poboljšanje mikrocirkulacije, trofike i regeneracije/reparacije tkiva

poboljšanje resorpcije, smanjenje edema (otoka) tkiva i depozita kalcijuma

poboljšava rastegljivost ožiljnog tkiva

KINEZIOTEJPING

Kineziotejping metoda je prva terapija koja se razvila za tretiranje unutrašnjih tkiva/mišića uticajem na površinu tela. Osnovni princip delovanja je podizanje kože čime se omogućava da tečnosti slobodno teku između tkiva 3-5 dana. Omogućava telu da oporavi oštećena područja na ćelijskom nivou. Bazirana je na podsticanju prirodnih sposobnosti tela za izlečenje, podstiču se mehanizmi koji pokreću regeneraciju tkiva i oporavak od povrede.

Efekti kineziotejping metode:

Smanjenje bola

smanjenje otoka i upale, povećavanje krvne i limfne cirkulacije

normalizovanje mišićne funkcije

korigovanje zglobova

Kineziotejping predstavlja metodu lepljenja specijalnih elastičnih traka (otporne na vodu) u određenim povređenim i bolnim delovima tela. Najviše se koristi u lečenju oboljenja i povreda sistema za kretanje.

Kineziotejping se postavlja po određenim principima vodeći računa o anatomiji mišića i zglobova, tipu povrede i oboljenja, a posebno imajući u vidu kineziološke aspekte određenog dela tela. Trake se lepe sa ciljem rasterećenja određenog mišića/dela tela ili kako bi se podstakla funkcija mišića. Kinezio trake nemaju zadatak imobilizacije, već omogućavaju pokret.

 

Lepljenje kineziotejping traka
Aplikuje se na tri načina, u formi slova I, Y ili X. Traka se lako lepi na kožu koja mora biti čista, a poželjno je uklanjanje dlaka, efekat traje 3-5 dana od postavljanja trake.

MASAŽE

Masaže povećavaju prokrvljenost tretirane regije, povećava se venska i limfna drenaža. Smanjuju mišićnu i nervnu napetost, deluju sedativno, smanjuju opšti zamor.
Masaže smanjuju bol, normalizuju metaboličke procese, čiste kožu od površinskih izumrlih ćelija, uklanjaju kožnu masnoću i omogućavaju disanje kože.
Kod dubinskog efekta podkožno masno tkivo postaje elastičnije, poboljšava se njegova kontraktilnost.
Izvode se manuelno (ručno) .
Specijalni oblici masaže:

sportska masaza,terapeutska masaza, relaksaciona, masaža stopala.

Ventuze

Jedna od najstarijih metoda kineske medicine su ventuze (case). Zbog analgetskog efekta koristi se kod hronicnih bolova, ukocenosti, glavobolje,uganuca, respiratornih bolesti,astme, bolova u ledjima i ramenima. Ventuze se stavaljaju na misice tako da se otvori vakum na deo tela koji tretiramo. Time se otvaraju pore, sire krvni sudovi i prokrvljuje se to podrucje, razbija se zastoj u cirkulaciji i izbacujemo toksine iz misica.

Ne preporucuje se u slucaju visoke temperature,koznih bolesti, upaljene koze,aritmije, prosirenih vena,krvne bolesti i epilepsije.

 

 

 

CENOVNIK USLUGA:
TERAPIJSKI DAN (SVE ELEKTRO TERAPIJE) – 1200DIN

MASAZE-                                                             1600DIN

MASAZA STOPALA-                                          1000DIN

VENTUZE-                                                            600DIN

KINEZITEJPING-                                               1000DIN

Radno vreme

Ponedeljak - petak: 08:00 - 21:00
Subota: 08:00 - 13:00
Nedelja: neradna

Newsletter

Recent News

TOP